Orca in je eerste jaar

De afroeiperiode

Als jij tijdens de UIT lid wordt bij Orca start je in september met een introductie, de afroeiperiode, van acht weken. Deze periode wordt afgetrapt met het kamp! Hier leer je jouw jaargenoten kennen en krijg je je eerste inleiding in wát en wíe je allemaal op Orca tegen kan komen. Tijdens de opvolgende weken maak je kennis met alle facetten van de vereniging: hard roeien, het verenigings- en commissieleven van Orca. Samen met jouw ploeg van zeven dames of heren train je onder begeleiding van ervaren coaches twee keer per week ongeveer een uur in de boot. Na vier weken lig je al aan de start van je eerste wedstrijd op ons kanaal om te beslissen wie de beste afroeiploeg is. De laatste weken van de afroeiperiode gaat er wat intensiever getraind worden in nieuwe ploegjes, waardoor je nog meer mensen leert kennen! Naast 2x per week in de boot ga je 1x per week trainen op de ergometer om aan je conditie te werken. Ben jij een potentieel roeitalent en zie jij jezelf wel in een wedstrijdacht zitten? Dan krijg je er nog een indoortraining bij om aan je buikspieren te werken en train je dus 4x in de week.

Naast al dit geroei is er natuurlijk ook volop ruimte om het verenigingsleven te leren kennen! Je coaches nemen je mee naar zoveel mogelijk activiteiten zodat je onderdeel wordt van de goede sfeer op Orca. Tijdens de afroeiperiode is er namelijk elke doordeweekse avond een activiteit. Zo kun je op woensdagavond eten met de wedstrijdploegen, en zijn er op alle andere dagen escalatiegevoelige borrels, activiteiten en feesten. Om maar een paar gouden avonden van eerdere jaren te noemen: de roséproef, de cantus, de silent disco en het foute fitness feest. Er is verplicht maar zoveel mogelijk meepakken is super leuk! 

Omdat Orca geen corporale vereniging is zien wij geen noodzaak tot ontgroeningsweken- of weekenden. Wij zijn ervan overtuigd dat een goede band met een vereniging en jaargenoten minstens net zo sterk wordt door alle gezamenlijke activiteiten en het samen trainen.

Na de afroeiperiode

Na de afroeiperiode mag jij je officieel ‘Orcaan’ noemen en krijg je de keuze hoe jij aan jouw eerste Orca-jaar verder invulling wilt geven. Ga je hard roeien en Orca’s eer op nationaal niveau verdedigen? Of is topsport niet echt je ding en zie je jezelf eerder eens per week een boot instappen en daarnaast de beste feestjes organiseren? Leef je dan uit in het competitieroeiencommissies of een van de disputen.

Lente-Introductietijd

In de lente is er een extra mogelijkheid om lid te worden. In deze periode maak je in tien weken kennis met de vereniging waarbij er door de afroeicommissie verscheidene toffe activiteiten worden georganiseerd. Je komt in een ploeg van zes à zeven mannen of vrouwen waarmee je de Lente-bokaal gaat starten tegen lente-ploegen van andere studenten roeiverenigingen. Dit doe je onder leiding van onze eerstejaarswedstrijdploegen. Deze fanatieke roeiers hebben veel kennis waarmee ze jullie door je eerste roeihalen en wedstrijden heen kunnen loodsen! Na deze periode begint knallend de zomerstop met het meest legendarische feest voor roeiend Nederland, de Uittraining. Na de zomerstop kan je kiezen om te selecteren voor de talentenacht of om mee te doen aan de grote introductie die volgt na de UIT. Zie het kopje “Word lid!” voor meer info.