Competitieroeien

De afroeiperiode is voorbij en je weet dat je wilt gaan competitieroeien bij Orca! Hier draait het om de combinatie van gezelligheid en sportiviteit, lekker samen trainen en daarna nog een biertje doen aan de bar. Binnen het competitieroeien wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten roeien, namelijk roeien in de clubacht, clubvier en het eerstejaars competitieroeien.

Clubachten

Uitdaging en hard roeien staan jou op het lijf geschreven, maar is wedstrijdroeien voor jou nog nét een stap te ver? Ga roeien in de clubacht! In de clubacht roei je met maar liefst zeven andere roeiers in een acht. Met deze hechte ploeg train je minstens vijf keer in de week en ga je op trainingsweekenden zodat je goed wordt klaargestoomd voor de wedstrijden. In tegenstelling tot andere competitieroeiers bij Orca krijg je de kans om twee internationale wedstrijden op de Amstel te starten! De Heineken Roeivierkamp en Head of the River bieden jou als competitieroeier een échte uitdaging voor als je nét iets meer uit het competitieroeien wilt halen. Deze mooie wedstrijden afsluiten met een gezellige borrel is jou als clubachter niet vreemd.

Omdat de gewichtsklasse ‘lichte dames’ niet in een acht uitkomt, roeien de clubroeisters binnen deze klasse in een dubbelvier met stuurman. Net als andere clubboten start je wel een bokaalklassement.

Eerstejaars competitieroeien

Als je het sporten wilt combineren met de borrels en feesten op Orca, lijkt competitieroeien de juiste keuze! Je komt in een eerstejaars competitieploeg terecht wanneer je niet wilt selecteren voor de clubacht of clubvier, of voor wedstrijdploegen. Aan het einde van de introductieperiode heb je veel Orcanen leren kennen en is het tijd om met zes of zeven andere eerstejaars een hechte ploeg te gaan vormen. Dit gebeurt tijdens de ploegvormingsavonden. Als je ploeg compleet is gaan jullie op zoek naar ouderejaars coaches. Samen werken jullie toe naar de eerste wedstrijden in maart voor één van de twee eerstejaarsbokalen: de NSRF Stuurboordbokaal of de NSRF Bakboordbokaal. In deze twee bokalen gaan jaarlijks ongeveer 500 ploegen van alle studentenroeiverenigingen in Nederland de strijd met elkaar aan. De wedstrijden vinden door heel Nederland plaats waarbij iedere wedstrijd afgesloten wordt met een groot feest.