Wedstrijdroeien

Je weet het zeker: uitdaging, fanatisme en hard roeien staan jou op het lijf geschreven en na de introductieperiode heb jij besloten om te gaan wedstrijdroeien! In het najaar breekt een fantastische periode aan en je gaat selecteren voor één van de eerstejaarsploegen: lichte dames, dames, lichte mannen of zware mannen. Dit alles om in mum van tijd onder leiding van ervaren coaches mee te draaien aan de top van het Nederlandse studentenroeien.

Eerstejaarsploegen

Als je gaat wedstrijdroeien kom je in één van de vier eerstejaarsploegen terecht: lichte dames (in een dubbelvier met stuurman), dames, heren licht of heren zwaar (allen in de acht). Met jouw ploeg, coaches en stuur leer je in dit jaar goed en vooral heel hard roeien, om in het Eerstejaarsklassement mee te draaien aan de top. Door samen effectief en veel te trainen, bouw je een goede conditie op. Naast conditionele en technische vooruitgang, bouw je ook een hechte band op met jouw ploeg en leer je veel mensen op Orca kennen. Om te gaan wedstrijdroeien hoef je geen intensief sportverleden te hebben; coaches nemen je mee in het proces en begeleiden je naar een ritme van veel trainen en fanatiek sporten.

Het seizoen – onvergetelijk

Het is eind februari, je pakt je tas in en je gaat op weg naar de eerste wedstrijd van het seizoen, de Winterwedstrijden. De hele winter lang heb jij met jouw ploeg getraind: in de boot, op trainingskamp in Brugge, bij de indoor en het spinnen. Jullie zijn klaar voor de aftrap van het seizoen!

Het Eerstejaarsklassement bestaat uit tien wedstrijden, drie langebaan- en zeven kortebaanwedstrijden. In het langebaanseizoen roei je de Winterwedstrijden in Delft, de Heineken Roeivierkamp en de Head op de Amstel. Je roeit in spannende achtervolgingsraces naar de winst. In april wordt het seizoen vervolgd met de aftrap van het kortebaanseizoen: de Varsity op het Amsterdam-Rijnkanaal! De zes hieropvolgende wedstrijden start je met zes ploegen naast elkaar 2km-wedstrijden op de Bosbaan in Amsterdam en de Willem-Alexanderbaan in Zevenhuizen. Je ligt nu zij aan zij met andere studentenroeiverenigingen, met als enige doel als eerste én snelste over die finishstreep komen.

Krachthonk

In het krachthonk staan ergometers en krachttrainingsfaciliteiten. Alle denkbare gewichten, krachttoestellen en fitnessattributen zijn aanwezig om optimaal te trainen voor het roeien. Veel roeiers doen hier oefeningen rondom hun trainingen om kracht en belastbaarheid te bevorderen. Voor ouderejaars wedstrijdroeiers is er professionele begeleiding tijdens het krachttrainen. Verder zijn er veel ergometers aanwezig om jezelf te testen, nog fitter te worden of om binnen te trainen wanneer roeien niet mogelijk is.