Roeien op Orca

Op Orca kun je roeien als wedstrijdroeier of als competitieroeier. Hieronder lees je er meer over.

Wedstrijdroeien

Je weet het zeker: uitdaging, fanatisme en hard roeien staan jou op het lijf geschreven en na de introductieperiode heb jij besloten om te gaan wedstrijdroeien! In het najaar breekt een fantastische periode aan en je gaat selecteren voor één van de eerstejaarsachten: dames, heren zwaar of heren licht. Dit alles om in mum van tijd onder leiding van ervaren coaches mee te draaien aan de top van het Nederlandse studentenroeien.Orca heeft een jarenlange geschiedenis van hard roeien die ervoor heeft gezorgd dat ze zich kan meten met andere verenigingen op zowel nationaal als internationaal niveau. Ieder jaar worden er wedstrijdploegen gevormd vanuit de eerstejaars en deze trekken altijd minstens 1 blik. Samen strijd je er voor om je doel te bereiken en je maakt hier vrienden voor het leven. Door professionele coaching worden wedstrijdroeiers bij Orca opgeleid voor de top. Ieder jaar levert Orca meerdere roeiers aan de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) en ook wordt de vereniging gerepresenteerd op World Cups en Olympische Spelen.

Eerstejaarsacht

Als je gaat wedstrijdroeien kom je in één van de drie eerstejaarsachten terecht: dames, zwaar of licht. Met jouw ploeg, coaches en stuur leer je in dit jaar goed en vooral heel hard roeien, om in het Eerstejaarsklassement mee te draaien aan de top. Door samen effectief en veel te trainen, bouw je een goede conditie op. Naast conditionele en technische vooruitgang, bouw je ook een hechte band op met jouw ploeg en leer je veel mensen op Orca kennen.

Het seizoen – een ervaring om nooit te vergeten

Het is eind februari, je pakt je tas in en je gaat op weg naar de eerste wedstrijd van het seizoen, de Winterwedstrijden. De hele winter lang heb jij met jouw ploeg getraind: in de boot, tijdens trainingskamp Hazewinkel, indoor en spinnen. Jullie zijn klaar voor de aftrap van het seizoen!In de eerstejaarsacht start je het Eerstejaarsklassement dat bestaat uit tien wedstrijden, drie langebaan en zeven kortebaan wedstrijden. Tijdens de langebaan de Winterwedstrijden in Delft, de Heineken Vierkamp en de Head, beide op de Amstel, roeien jullie in – vaak spannende – achtervolgingsraces naar de winst. In april wordt het seizoen vervolgd met de aftrap van het kortebaan seizoen: de Varsity! Tijdens de zeven wedstrijden in het kortebaanseizoen start je met zes ploegen naast elkaar 2km-wedstrijden op onder andere de Bosbaan en Willem-Alexanderbaan. Je strijdt nu direct tegen jullie tegenstand, met als enige doel als eerste én snelste over die finishstreep komen.

Junioren

Ben jij junior en wil jij bij Orca komen roeien? Dan biedt Toproeien Utrecht (RTC Midden Nederland) alle faciliteiten om jou te begeleiden naar de top! Check de site van Toproeien Utrecht voor meer informatie en contactgegevens, of kom langs tijdens het Student Event op woensdag op Olympos en krijg meer informatie over Toproeien Utrecht.

foto-19964-o copy

Competitieroeien

In je eerste jaar

Roeien is de studentensport bij uitstek en wordt op Orca dan ook op alle niveau’s beoefend. Als competitieroeier stel je zelf je doelen en bepaal je zelf hoe veel je traint. Je vormt een ploeg waarmee je na een training ook biertjes kunt drinken aan de bar en je vrienden voor het leven mee wordt. Naast roeien, zijn competitieroeiers ook erg actief in het commissieleven op Orca.

Bij competitieroeien draait het om de combinatie van gezelligheid en sportiviteit. Samen trainen en achteraf nog een biertje aan de bar! Je kunt als competitieroeiers ook selecteren voor de clubacht of clubvier.

Als je besluit dat je niet wilt selecteren, ga je na de introductieperiode zelf een ploeg vormen. Je leert tijdens de introductieperiode natuurlijk al andere Orcanen kennen waarmee je een ploeg kunt vormen, maar waar nodig ondersteunt de Competitiecommissie dit ook met ploegvormingsavonden. Als jullie ploeg compleet is, gaan jullie op zoek naar coaches. Samen werken jullie toe naar de eerste wedstrijden in maart voor één van de twee eerstejaarsbokalen: de NOOC of de Sprintbokaal. De NOOC is van deze twee de grootste competitie, waaraan jaarlijks ongeveer 280 ploegen van alle studentenroeiverenigingen in Nederland de strijd met elkaar aangaan.

Voor ouderejaars

Voor ouderejaars zijn er veel bokalen te starten in een grote hoeveelheid boottypes. De Competitiecommissie helpt ook ouderejaars roeiers om een ploeg te vormen. Ook selecteren voor de clubacht is mogelijk als ouderejaars.

Clubachten

Uitdaging en hard roeien staan jou op het lijf geschreven, maar is wedstrijdroeien jou nog een stap te ver? Als je bij Orca in de clubacht gaat roeien, roei je in een acht met stuur. In tegenstelling tot andere competitieroeiers bij Orca krijg jij de kans om twee internationale wedstrijden op de Amstel te starten. De Heineken Vierkamp en Head of the River zijn de twee extra’s die jou als competitieroeier een échte uitdaging bieden voor als je nét iets meer wilt.

Clubvieren

Als clubachten niet helemaal is wat je zoekt, kun je ook besluiten te gaan clubvieren. Je start dan de wedstrijden die de andere competitieroeiers ook starten maar in ‘Bokaal X’, de bokaal met de beste competitievieren van alle verenigingen.